Online les over respectvol taalgebruik

Tijdens deze les maken we een duik naar de diepere achtergrond van woorden.
Een woord is niet zomaar een klank. Bij ieder woord komt een bepaalde gedachte naar boven. Woorden maken iets los. Bij sommige woorden is dat heel sterk. Ze kunnen je blij of juist heel verdrietig maken. Scheldwoorden doen wel degelijk pijn.
De leerlingen worden aangemoedigd om respect te hebben voor elkaar en voorzichtig te zijn met woorden die de ander diep kunnen raken.

Inhoud van de les:
Deel 1
  • Inleiding, voorbeeld van een ijsberg.
  • De duikers zoeken een schat en vinden er een. Zo'n schat is heel waardevol. Hoe gebruiken we het woord waardevol nog meer? Voor iets dat veel voor je betekent. Denk aan familie of huisdieren.
  • Iets wat voor jou waardevol is, is tegelijk kwetsbaar. Als voorbeeld wordt een baby genoemd.
Wat heeft dit alles met schelden te maken? Het is vreemd, maar als je naar scheldwoorden kijkt, ontdek je dat deze te maken hebben met kwetsbare gebieden. Denk aan handicaps, ziektes, afkomst enz,
Als je met zulke zaken scheldt, heb je geen respect. Je behandelt de ander niet als waardevol, maar meer als waardeloos.

Deel 2
  • We kijken nu naar een ander gevoelig gebied. Dat is het geloof van mensen. Vloeken met de naam van God is kwetsend voor gelovigen, omdat Gods naam heel veel voor hen betekent. Hierbij past het woord heilig.
  • Tenslotte kijken we naar een filmpje en een paar (pittige) foto's, waarmee duidelijk gemaakt wordt dat schelden wel degelijk pijn doet.

U kunt de les in zijn geheel (laten) geven, maar de les kan ook opgesplitst worden in twee delen. Dit wordt in de video aangegeven.
Bij de les hoort een OPDRACHTENBLAD. De leerlingen kunnen hier tijdens de les aan werken.
Download HIER dit opdrachtenblad.

Hoe kunt u de les volgen?
De les staat in zijn geheel op YouTube, echter niet openbaar. Wanneer u het onderstaande formulier invult, sturen wij u een link waarmee u de online les kunt openen.

Wij wensen u veel succes bij het (laten) geven van deze les!
Reacties zijn altijd welkom. Mail naar kees@klassetaal.nl.

P.S. Het idee van de online les is ontstaan in de coronatijd. Het is wellicht een aardige oplossing, maar liever komen we bij u in de klas voor het geven van een live-gastles.
Aanmelden voor een of meer gastlessen? Ga naar de pagina Gastlessen basisonderwijs.  

AANVRAAGFORMULIER ONLINE LES
* = Verplicht veld

Delen:

Steun KlasseTaal

Uw gift maakt jongeren taalbewust en maakt het mogelijk om op meer scholen aandacht te besteden aan respect en goede taal!     

> Anders doneren
KlasseTaal
+31 (0)318 - 552291
info@klassetaal.nl
Landjuweel 46 (bezoekadres)
3905 PH Veenendaal
KlasseTaal is een dochteronderneming van Bond tegen vloeken.
KlasseTaal wil het bewustzijn over taal en respect vergroten bij kinderen en jongeren.